Mónika...

vagyok, két kislány édesanyjaként és kézművesként megtapasztaltam, mekkora szerepe van a gyerekek fejlődése szempontjából az őket körülvevő tárgyak, különösen a játékok minőségének. Anyaként és alkotóként azt álmodtam magamnak, hogy egyszer csupa olyan játékot és eszközt fogok készíteni, melyek kimondottan fejlesztő hatással vannak a gyerekekre. Ez az álom valóra vált, hiszen a Szalakóta programhoz csatlakozva megkaptam azt a támogatást, amivel megvalósíthattam alkotásaimat és elérhetővé tehettem őket a gyerekek és a tudatos szülők számára.

Júlia...

vagyok, három gyermek édesanyja. Az első kreatív ötleteket gyermekeim adták nekem, ugyanis bármerre mentünk, nehéz volt cipelni a játékokat. Arra gondoltam, hogy várakozás közben milyen jó lenne, ha valami szerepjátékra ösztönző játékkal foglalhatnák el magukat, s ez méreteiben is praktikus egy édesanyának, mikor a gyerekekkel útra kel, akár csak egy-két órára.

Mások számára az általam készített figurák egyre nagyobb népszerűségre tettek szert, és szélesebb körben igény lett volna rájuk, azonban nekem a lehetőségem nem volt adott ahhoz, hogy az egyre nagyobb létszámban megjelenő érdeklődőt kiszolgálhassam.

A Szalakóta programhoz csatlakozva minden segítséget megkaptam ahhoz, hogy az ötleteimet megvalósíthassam, a szükséges anyagoktól kezdve a játékok különböző helyszínen történő bemutatásáig, hogy azokat még szélesebb körben megismertethessem.

István...

vagyok, beteg édesanyámmal élek egy kis faluban, ahol a munkához jutás igen korlátozott sokunk számára. A Szalakóta programról egy kézművestől hallottam, és úgy döntöttem megpróbálom a csatlakozást, attól függetlenül, hogy az én munkám nem az alkotásban, hanem az ahhoz szükséges anyagok előállításában merül ki. A legjobb döntés volt, hiszen a Szalakóta program telente lehetőséget biztosít arra, hogy az általam kitermelt faanyag tovább értékesítésre kerüljön olyan ezermestereknek, akik saját, egyedi terméküket készítik el belőle, így ez családom számára egy biztos, plusz bevételi forrás idényszerűen, de hosszútávon.

Bea...

Gyermekkorom óta érdekel a kereskedelem az értékesítés és az, hogy ezzel a tevékenységgel nemes célt szolgáljuk. Szüleim saját kezük munkájával készített termékeiket árulták a kézműves piacokon, vásárokon, többnyire helybeli embereknek, hozzá segítve őket is ahhoz, hogy megfizethető áron jussanak minőségi termékekhez.

Szívvel, lélekkel dolgoztak, minden terméknek saját története volt, ők így gondoskodtak rólunk és szerettették meg velünk ezt a világot gyermekkorunkban. Édesapám balesete óta felnőttként már én viselem gondjukat, de hagyományaikat, a nekem tanított értékeket tovább folytatom.

A Szalakóta program segítségével megszűntek azok a korlátok, melyek helyhez kötöttek minket, és ezen felül megkaptuk azt a segítséget, mellyel családi összefogásunk egy nap akár saját vállalkozássá nőhet, de a legfontosabbat adták nekünk, hogy az általuk képviselt kezdeményezés révén olyan bevételi forrást teremthettem meg magunknak, melyre biztosan számíthatok, és szüleimről gondoskodhatok.

Zoltán...

vagyok, egy kis létszámú, elszigetelt kis településen élek, végzettségem asztalos. Saját kis házi műhelyemben vállaltam többnyire kisebb nagyobb munkákat, de hosszú távú munkavállalásra vagy egy vállalkozás beindításához lehetőségeim korábban nem voltak adottak.

Huzamosabb ideje munkanélküli voltam, mikor a Szalakóta programhoz csatlakoztam. Először kisebb megbízásokat kaptam, majd egyre szélesebb körben tudtam munkát vállalni. A program által biztosított tanácsadótól folyamatos támogatást kaptam, miként tudnának még több helyen tudomást szerezni a munkáimról, rólam. Majd a segítségükkel egyre több megbízást kaptam és a bevételek gyarapodásával új gépeket tudtam vásárolni, amelyekkel minőségibb termékeket is képes lettem előállítani, a munkafolyamatokat le tudtam egyszerűsíteni, így olyan időt nyerve ezáltal, mely a megbízóimat még nagyobb megelégedettséggel töltötte el, és az ajánlásaim száma azóta is folyamatosan növekszik.

Zsolt...

vagyok, négy gyermek édesapja. Egy kis faluban élünk családommal, ahol a megélhetés csak kemény munkával és nagy kitartással teremthető meg. Falunkban többnyire törekszünk arra, hogy egymást segítsük azáltal is, hogy saját munkánk gyümölcsét, saját termékeinket első sorban egymás között adjuk-vesszük.

A Szalakóta program segítségével folyamatos foglalkoztatás lett számomra biztosítva azáltal, hogy faipari kézművesek munkájához szükséges alapanyagok előkészítését vállalhatom. Családom megélhetése biztosabb lett, a plusz jövedelem nyugalmasabb hétköznapokat teremtett.

Veronika ...

vagyok, egy kis településen élek családommal, ikerpár fiúnkkal és lányunkkal. Viszonylag közel lakunk a városhoz, ahol munka azért akad, de az ikrek mellett én huzamosabb ideig otthonlétre kényszerültem, így teljes mértékben férjem terhe maradt a családfenntartás. Mivel szerettem volna, hogy a gyerekek mellett is dolgozhassak, ismét bele akartam vágni a kézműveskedésbe, amit a gyerekek születésekor abba kellett hagynom.

A Szalakóta program megismerése után, ahhoz csatlakozva támogatást kaptam azáltal, hogy termékeim alapanyagának költségeit minimális mértékben, de pont annyira támogatták, ami nekem épp elégséges volt ahhoz, hogy újra munkához kezdjek. Úgy gondoltam, hogy a kapott segítséggel gyerekek mellett is dolgozhatok, férjem terhét részben vállalhatom, egy kis kiegészítéssel én is támogathatom családunkat addig is, míg a gyerekekkel otthon vagyok. Azóta már az önálló vállalkozás gondolata is megfordult a fejemben, melyhez a program tanácsadói és támogatói csomagjai által minden szükséges segítséget megkaphatok.